in dit artikel vind je alle informatie over tens apparaten bij de bevalling

Een TENS-apparaat gebruiken bij de bevalling? Uitleg!

TENS-apparaten (Transcutaneous Electric Nerve Stimulation) worden wereldwijd tijdens de zwangerschap gebruikt om bevallingspijn te verlichten. TENS-apparaten worden gebruikt voor de bevalling om de medicatie te vermijden, aangezien verschillende medicijnen, waaronder pijnstillers, ernstige complicaties kunnen veroorzaken voor een vruchtbare moeder en haar ongeboren kind. Na overleg met de gynaecoloog kunnen vruchtbare moeders TENS-machines gebruiken om de pijnlijke gevolgen van de bevalling te minimaliseren.

TENS apparaten voor de bevalling

Iedereen, in het algemeen en vooral vrouwen die zijn bevallen, weet dat een bevalling een ondraaglijk proces is. Wanneer de baby in het derde trimester op het punt staat te bevallen, treden er samentrekkingen en pijn op in het lichaam van de moeder, de zogenaamde weeën.

Arbeid kan ondraaglijke pijn in de buik, lies en rug veroorzaken als gevolg van verkramping van spieren. TENS-apparaten voor de bevalling zijn niet-medicamenteuze interventies voor de behandeling van bevalling en zwangerschapsgerelateerde pijn.

Wanneer kunnen TENS-apparaten tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

TENS-apparaten kunnen op elk moment na het eerste trimester tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in het derde trimester of tijdens het begin van de bevalling. Hoewel het als veilig wordt beschouwd, moet men het toch gebruiken met de juiste aanbeveling van een arts.

Hoe TENS-eenheden gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van een TENS-apparaat is eenvoudig. Er wordt een speciale gel op de huid aangebracht. Er worden elektroden op het pijnlijke gebied geplaatst en het apparaat wordt ingeschakeld. Wacht 30-45 minuten. Verwijder resten gel en je bent klaar om te gaan.

Contra-indicaties voor het gebruik van TENS-apparaten

Een TENS-apparaat voor baringspijn mag niet worden gebruikt in de eerste drie maanden van de zwangerschap om complicaties te voorkomen. Bovendien mag het niet direct boven de baarmoeder worden gebruikt, omdat het abnormale signalering van de spieren van de baarmoeder kan veroorzaken en het leven van de foetus in gevaar kan brengen. Het moet ook worden vermeden als de moeder een pacemaker of een elektrisch implantaat in het lichaam heeft.

Waarom worden TENS-apparaten gebruikt bij de bevalling?

Een bevalling is een uitzonderlijke aandoening waarbij men pijnstillers en andere medicijnen moet vermijden. die de placentabarrière kunnen passeren, de bloedbaan van de foetus kunnen binnendringen vanuit de maternale circulatie en de organen van de foetus kunnen beschadigen. Omgekeerd wordt aangenomen dat TENS-apparaten de bèta-endorfines en enkefalines in het lichaam verhogen, die natuurlijke pijnstillers zijn en de pijn bij de bevalling verlichten.

Waar het TENS-apparaat gebruiken?

De locatie van het gebruik van de TENS-apparaat tijdens de bevalling is van groot belang. In de eerste plaats wordt het gebruikt om de ernstige rugpijn te behandelen die tijdens de bevalling wordt veroorzaakt. TENS-apparaten kunnen ook op de dijen en benen worden gebruikt om spierkrampen te voorkomen. Plaats elektroden op het door pijn aangetaste gebied (rug of dijen) en zet de machine aan. Het verlicht ook pijn in de buikstreek. Men moet voorkomen dat elektroden rechtstreeks op de baarmoeder worden aangebracht.

Voordelen van TENS-eenheden tijdens de zwangerschap

TENS-apparaten hebben tal van voordelen, waaronder enkele als volgt:

  • Veilig in gebruik
  • Geen bijwerkingen op de baby (voor algemene bijwerkingen kijk hier)
  • Gemakkelijk te gebruiken, een medische professional is niet nodig om het te bedienen
  • Gebruikersvriendelijk
  • TENS-apparaten voor de bevalling kunnen ook thuis worden gebruikt
  • Je kunt het gebruik op elk moment stopzetten zonder enige afhankelijkheid of na-effecten
  • Onmiddellijke verlichting gedurende enkele uren
  • Geen slaperigheid of lusteloosheid zoals bij het gebruik van pijnstillers en andere analgetica

Een laatste woord

Samengevat, TENS-apparaten zijn enorm nuttig bij de bevalling, vooral tijdens de bevalling en kramppijn. Het maakt de pijn draaglijker door natuurlijke pijnstillers voor het lichaam aan te maken, waardoor het draaglijker wordt zonder de baby te beïnvloeden. Het is veilig te gebruiken bij gebruik volgens de juiste instructies van de arts. Het is toegankelijk en kan de bevalling een stuk minder pijnlijk maken.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *