extravert betekenis

Wat is een extravert persoon? Volledige betekenis en uitleg!

Wat ben jij? Een extravert persoon, een introvert persoon of misschien zelfs een ambivert persoon? Weet je het niet? Dan kan dit artikel deze vraag beantwoorden. 

Zoals je al aan de titel kon lezen ga ik dieper in op de extraverte persoon. Gaan wij uitleggen wat extravert betekent, of je het kan worden, of gewoon als extravert geboren bent.

Deze vragen en nog veel meer ga ik allemaal beantwoorden in dit artikel. Het artikel is niet bedoeld voor het promoten van merken of producten, dit artikel is puur informatief voor mensen die op zoek zijn naar informatief over de extraverte persoon.

Extravert betekenis

Zoals je al kon lezen zijn er introverte-, ambiverte- extraverte mensen. Maar wat is een extravert persoon? De extravert uit zichzelf graag, hij of zij is gericht op de wereld om zich heen.

Een extravert krijgt energie van sociale interacties, praten in een groep is dan ook geen enkel probleem. Als iemand een extravert beschrijft, zegt hij of zij vaak dat het een levendig persoon is, die vaak spontaan en open is.

Een introvert persoon (en soms ook een ambivert) is vaak teruggetrokken, wordt gezien als verlegen, en zal uit zichzelf niet snel sociale activiteiten laten zien als een extravert persoon. 

De introvert verkiest een avondje thuis film kijken boven een avondje naar de discotheek in tegenstelling tot de extravert, die gek wordt als hij of zij te lang (alleen) in huis moet blijven.

Vaak is een persoonlijk gesprek geen probleem voor een introvert, maar kijken zij liever de kat uit de boom bij sociale gelegenheden. Extraverte mensen houden echter meer van groepsgesprekken en het onder de mensen en zullen ook sneller op de voorgrond treden. 

Extraverte mensen krijgen energie van communiceren en andere mensen in tegenstelling tot introverte mensen die energie krijgen wanneer ze zich in alle rust (alleen) opladen. 

Een ambivert persoon zit tussen het gedrag van de introvert en de extravert in.

uitleg omtrent de extraverte persoonlijkheid
Hé luister eens! We hebben nog meer weetjes over extraverte personen. Wil je weten wat dat zijn? Lees dan gauw verder.

Het karakter van een extravert persoon

Een extravert persoon is eigenlijk altijd op zoek naar sociale prikkels, dit heeft hij of zij nodig. De extravert kan het moeilijk vinden om alleen zijn. Daarnaast worden extraverte mensen niet zeldzaam omschreven als hartelijk, spontaan en vrolijk. 

Echter hoeft dit niet te betekenen dat de extraverte persoon ook echt aardiger of een ”beter” mens is dan de introvert. Juist in tegenstelling houden introverte mensen vaak beter rekening met de grenzen van anderen. 

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste activiteiten plaatsvinden in het linker gedeelte van de hersenen, dit verklaard ook waarom extraverte personen vaak meer positieve emoties ervaren. In dit gedeelte van de hersenen worden deze positieve emoties namelijk aangewakkerd.

Door de drang naar sociale prikkels heeft een extravert vaak ook meer vrienden, hij of zij is dan ook enorm goed in sociale vaardigheden, zoals communiceren. Dit zorgt er ook voor dat relaties beter worden onderhouden, gezelligheid gaat hand in hand met de extravert.

Echter heeft de extravert (in tegenstelling tot de introvert) de neiging wat vaker op de oppervlakte te blijven en minder diep in te gaan op bepaalde onderwerpen. 

Een extravert gaat problemen niet uit de weg, en drukt negatieve emoties snel weg. Dit doet hij of zij door gewoon te praten over de zaken die ze dwars zitten. Dit kan soms een probleem zijn waar de extravert tegen aanloopt in relatie met andere mensen, bijvoorbeeld een partner.

Twee varianten van een extravert persoon

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er twee type extravert zijn. Wetenschappers Tara White en Erica Grodin kwamen tot een opvallende conclusie. De verschillen kwamen aan het licht na een MRI scan van het brein. Vooraf werden de karaktereigenschappen van de extraverten opgeschreven.

De MRI scan scande op cognitief niveau, dit legde twee type extravert bloot. Bij alle extraverten lichtte de orbitofrontale cortex op, dit is het prefrontale schors van de grote hersenen, wat ongeveer tussen je ogen zit.

In vergelijking met een introvert persoon had de extravert hier een stuk meer grijze massa. Dit gedeelte van de hersenen is voornamelijk actief bij het linken van beloningen aan bepaalde keuzes.

Met andere woorden, de extravert is gevoelig voor het behalen van doelen en goede vooruitzichten. Dit kan weer gelinkt worden aan positieve emoties, iets wat typerend is voor alle extraverte personen.

Maar het onderzoek toonde ook aan dat er bij sommige extraverten ook het linker gedeelte van de hersenen oplichtte, en dus niet alleen de orbitofrontale cortex.

Dit was de bevestiging voor de wetenschappers dat er twee type extraverten zijn. De groep waarbij ook het linker gedeelte van de hersenen oplichtte werden agentic extraverts genoemd.

De groep waarbij alleen de orbitofrontale cortex oplichtte werden affiliative extraverts genoemd.

Agentic extraverts

Om maar met de deur in huis te vallen, de agentic extravert is een echte doorzetter. Ze weten precies wat ze willen, hoe ze dat willen bereiken, en voeren het ook precies zo uit.

Dit type extravert is niet bang om zichzelf te uiten, en hun mannetje te staan.

Ze werken ook erg resultaatgericht, en weten dan ook altijd de weg naar het doel te vinden, naar de voorgrond treden is geen enkel probleem voor de agentic extravert.

Affiliative extraverts

De affiliative extraverts zijn de gezelligheidsdieren van de extraverten. Ze willen het liefste de hele dag bij andere mensen zijn, je kunt ze voornamelijk vinden in de kroeg of andere sociale plaats.

Daarnaast is de affiliative extravert erg zachtaardig en vriendelijk. Dit kunnen dus vaak ook goed extraverten personen met HSP zijn. Het is niet zo dat hoog gevoelige personen altijd introverte personen zijn.

Of het nou een goede vriend of onbekende is, dit type extravert kan met iedereen overweg. Ze gaan dan ook gemakkelijk een praatje aan in iedere situatie.

De eigenschappen van een extravert persoon

Inmiddels heb je al heel wat kunnen lezen over de extravert. Maar ik zal nu nog even de typische eigenschappen uitlichten. Deze kun je hieronder bekijken.

Kenmerken van de extravert

 • Bewegen in een groep is geen enkel probleem.
 • Het afstappen op mensen gaat gemakkelijk, ook bij onbekende.
 • Je hebt geen moeite met praten over van alles en nog wat.
 • Je reacties kunnen adrem zijn.
 • Binnen een groep ben jij vaak de leider.
 • Je krijgt energie van andere mensen.

Kwaliteiten van de extravert

 • Je legt gemakkelijk nieuwe contacten.
 • Social talk is geen probleem voor jou.
 • Enthousiast en spontaan.
 • Het uitleggen van je plan of idee is altijd duidelijk.
 • Presenteren gaat gemakkelijk. (Tips nodig bij presenteren?)
 • Mensen meenemen in je boodschap of doel gaat gemakkelijk.
 • Je kunt dingen als assertiviteit gemakkelijk aanleren.
 • Je raakt de grote lijnen niet uit het oog.
 • Je kunt snel schakelen, en hebt zonder problemen vrij snel een oordeel klaar.

Nadelen van een extravert

 • Snel oordelen kan ook verkeerd uitpakken.
 • Het teveel in de spotlights willen staan kan ook andere mensen bij je wegdrukken.
 • Je kunt soms signalen van andere over het hoofd zien, door je overheersende karakter.
 • Een snelle beslissing kan in je nadeel werken.

Kun je extravert worden

Kun je extravert worden of ben je zo geboren? Vaak zouden mensen wel extravert willen zijn, dit omdat mensen beweren dat het voordelen heeft bij het behalen van een goede carrière. Je gaat immers veel gemakkelijker met mensen om, en je bent vaak een stuk positiever.

Wetenschappers beweren dat je niet ineens kan veranderen in een extravert, uit onderzoek blijkt dat het voor 50% al vast ligt in je genen. Ook de opvoeding heeft er geen invloed op.

De overige 50% heeft waarschijnlijk te maken met de omgeving waarin je opgroeit en de sociale contacten die je hebt. Maar dit is nogmaals nog niet met alle zekerheid te zeggen.

Kun je introvert en extravert zijn of is er nog meer?

Ja je kunt introvert en extravert zijn, dit noemen ze een ambivert persoon. Je bent dan een mix van beide, maar je beschikt niet over het gehele pakket van beide. Hieronder voorbeelden van kermerken van de ambivert.

Kenmerken ambivert

 • Op het ene moment wil je graag in het middelpunt van de belangstelling staan, maar soms wil je ook graag alleen zijn.
 • Stappen met vrienden is geen enkel probleem, maar een avondje alleen je gang gaan is ook prima.
 • Je kunt jezelf terugtrekken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet bent.
 • Soms heb je geen behoefte aan contact, maar soms leg je ook heel gemakkelijk contact.
 • Praten met een vreemde is geen probleem, maar niet altijd.
 • Je gaat het liefste met vertrouwde personen om, maar soms een nieuw persoon leren kennen is ook geen probleem.
 • Op sommige momenten ben je graag aan het woord, maar soms ben je ook gewoon stil en luister je graag naar andere.
 • Soms kan je een kluizenaar zijn, maar het is niet altijd zo.
 • Niet alle mensen kunnen je plaatsen, ze krijgen moeilijk hoogte van je.
 • Je kunt heel assertief zijn, maar je kunt er soms ook moeite mee hebben.
 • In sommige gevallen ben je een dromer, maar op andere momenten kun je ook heel sociaal zijn, en bijvoorbeeld uren praten met vrienden.
 • Je bent in voor diepgaande gesprekken, maar soms heb je er ook geen zin in.

Voor een volledige uitleg over de ambiverte persoonlijkheid, bezoek je onze bijbehorende pagina.

Hoe herken je een extravert persoon

Je zal nu vast denken “ja nu weet ik het wel”. Maar het herkennen van een echte extravert of introvert kan nogal lastig zijn. Je zal denken “Maar waarom? Je hebt het net toch duidelijk uitgelegd?”

Ja dat klopt, maar door de sociale druk binnen onze maatschappij kan een introvert persoon zich ook voordoen als extravert. Het zal niet gemakkelijk gaan, maar hij of zij zal het in ieder geval proberen.

Hieronder een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken voor het herkennen van een echte extravert.

1. Hij of zij zal nooit uitgeput raken van sociale contacten

Een introvert die zijn of haar best doet om extravert te zijn zal op een gegeven moment zichzelf terugtrekken, omdat ze even klaar zijn met alle sociale activiteiten.

2. Een extravert heeft veel vrienden

Kijk naar het aantal vrienden, een introvert zorgt altijd dat zijn of haar kring klein blijft. Een extravert kent veel mensen, en heeft dan ook veel vrienden.

3. De extravert wordt niet snel afgeleid en is doelgericht

Een introvert die een extravert probeert te zijn? Het kan even, maar hij of zij zal al snel afgeleid zijn, en zal snel van een doel afwijken.

4. Kijk naar hun beroep en functie

Een extravert heeft graag een sociaal beroep, de introvert is meestal aangetrokken tot onafhankelijke banen.

Blijkbaar bestaan er ook extraverte apen! Lees snel verder wat goede beroepen voor een extravert zijn..

Voorbeelden van beroepen die goed bij extraverte personen passen

Sommige banen zijn goed geschikt voor extraverte personen en sommige banen zijn meer geschikt voor introverte personen.

Als je je niet fijn voelt in veel gezelschap van andere mesnen, is een carrière in de verkoop bijvoorbeeld misschien niet de beste keuze.

Extraverte mensen gedijen vaak beter in beroepen zoals verkoop omdat hun vermogen om te communiceren op een relatief hoog niveau is aangeboren. Daarnaast hebben ze vaak meer een gun factor dan introverte mensen omdat ze als warm en gemoedelijk overkomen. 

Vrijwel elke baan waarbij er veel direct contact is met andere mensen, is erg geschikt voor extraverte personen. 

Hieronder een opsomming van beroepen die wellicht een goede keuze kunnen zijn als je meer extravert dan introvert bent.  

Uiteindelijk gaat het erom dat of je nu introvert, ambivert of extravert bent, je een beroep kiest waar je blij van wordt. Past dit rijtje niet bij je? Kies dan gewoon iets wat jij beter bij jezelf vind passen en waar jij vrolijk van wordt. 

Banen die goed bij (de meeste) extraverte personen passen: 

 • Verkoop medewerker (buiten of op kantoor)
 • Public relations
 • Woordvoerder
 • Bedrijfsmanagement
 • Politiek 
 • Klantenservice
 • Stewardess
 • Winkelmedewerker
 • Maatschappelijk werk
 • Werk in de zorg in direct contact met patiënten
 • Personeelszaken (HR)

Conclusie

Hoe kun je weten of je extravert bent? Dat moet na het lezen van dit artikel wel duidelijk zijn. Een extravert is graag sociaal actief, en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Hij of zijn kan niet lang alleen zijn, en heeft dan ook het liefste de hele dag mensen om zich heen.

Er zijn twee type extravert, de agentic extravert en de affiliative extravert. De agentic extravert is een echte doorzetter, en staat zijn mannetje. Hij of zij weet dan ook precies wat ze willen, en hoe ze dit moeten bereiken.

De affiliative extravert is voornamelijk een gezelschapsdier, ze zijn zachtaardig en vriendelijk, en zijn het liefste aanwezig in bijvoorbeeld kroegen of andere sociale gelegenheden. Het leggen van nieuwe contacten is ook geen enkel probleem voor dit type extravert.

Naast de introvert en de extravert, is er ook nog de ambivert. De ambivert is een mix van beide, maar beschikt niet exact over alle eigenschappen. Je kunt als ambivert sociaal zijn, maar soms is het ook heerlijk om even alleen te zijn.

Als extravert kun je ook nadelen meedragen, zo kan je drang naar aandacht andere mensen wegduwen. Maar ook kun je te snel beslissen en oordelen, ook kan het herkennen van signalen bij andere mensen lastig zijn.

Het herkennen van een extravert kan soms moeilijk zijn, door de maatschappelijke druk kunnen introverten zich ook voor gaan doen als extraverten.

Kijk dus altijd naar de typische eigenschappen van de extravert, een introvert zal het masker op sommige momenten namelijk laten vallen.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

2 gedachten over “Wat is een extravert persoon? Volledige betekenis en uitleg!”

 1. Extravert persoon
  Deze bestaat niet, daar een persoon geen mens is en geen vlees of bloed of hersenen bevat.
  Er zijn natuurlijke personen en rechtspersonen.

  Als ik trouw dan moet ik mij identificeren als mens (vlees en bloed) met de geboorteakte
  Bij de politie mag je nooit spreken van een persoon maar van een verdachte, je kunt een persoon niet aanhouden of arresteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *