introvert persoon

Een introvert persoon herkennen of bij jezelf?

Introversie is een kenmerk van je persoonlijkheid. Introvert is de tegenpool van extraversie. Er zijn onderzoeken gedaan naar deze twee persoonlijkheidskenmerken en er is inmiddels erg veel bekend over deze twee tegenpolen. Ook bestaat de term ambivert zijn tegenwoordig.

Als je extravert of introvert bent dan vorm dit een flink onderdeel van jouw persoonlijkheid. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier waarop we omgaan met de wereld. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft de interactie met onze medemensen.

Een introvert persoon zijn betekend dat je je veel in je eigen gedachten en gevoelens zit. Introvert betekenis is breed genomen dat je energie richt naar binnenin jezelf, en sociale gezelligheden putten je energie uit. Maar introvert zijn, betekent zoveel meer.

Als jij je hierin herkent lees dan snel verder. In deze blog worden inzichten gegeven zodat jij jezelf beter kunt leren begrijpen.

Als je jezelf beter leert begrijpen dan zal het gemakkelijker voor je om situaties onder controle te krijgen op een manier die goed voelt voor jou. Dan hoef je jezelf niet te forceren of jezelf anders voor te doen dan hoe je bent.

1. Hoe je als introvert gevormd wordt

Hoe je karakter wordt gevormd heeft meerdere factoren. Je hebt natuurlijk je aangeboren karakter. Onderdeel hiervan zijn je genen en die bepalen ook een deel van je karakter. 

Je genetische samenstelling en/of eigenschappen die je erft van je biologische ouders, spelen een erg grote rol bij het bepalen van je persoonlijkheidscontinuüm.

Ook is de kans groot dat iemand die in een familie met veel introverte personen geboren wordt, zelf ook introverte persoonlijkheden zal ontwikkelen.

Ook levenservaringen vormen ons als mens zijnde en kunnen bijdragen aan introverte- of extraverte karaktereigenschappen. Indien je ongeveer evenveel van beide eigenschappen bezit, wordt je tegenwoordig gezien als ambivert persoon.

Omgevingsfactoren kunnen zijn: 

 • De manier van opvoeden
 • Ervaringen met leeftijdsgenoten
 • Het soort onderwijs dat je krijgt
 • Levenservaringen, vooral die uit de kindertijd
 • Er zijn aanwijzingen dat de chemie van de hersenen ook een rol kan spelen. 

Als je geaccepteerd en aangemoedigd werd door je ouders, je leraar en anderen dan is de kans groter dat je meer zekerder bent met wie je bent. Bij veel introverte mensen kan dit echter anders zijn gegaan (hoeft niet altijd het geval te zijn).

Mensen die introvert zijn hebben vaak de nare ervaringen meegemaakt van bijvoorbeeld gepest worden omdat ze zo stil zijn, of kregen vaak te horen dat ze niet zo ‘verlegen’ moesten zijn. 

Dit is een fout die vaak gemaakt wordt. Als je introvert bent betekend dit niet meteen dat je verlegen bent.

2. Verschil tussen verlegen zijn en introvert zijn

Als je een persoon ontmoet die verlegen is en een persoon die introvert is, dan is het simpel om te zien waarom deze twee vaak met elkaar verward worden. Allebei kunnen deze personen zich in eerste instantie hetzelfde gedragen.

Introverte mensen en mensen die verlegen zijn, houden zich beide op de achtergrond als ze met groepen samen zijn en houden zich vaak gedeisd. Ze kijken liever eerst de kat uit de boom.

Alleen verschilt bij introverte mensen en verlegen mensen de reden waarom ze dit doen. Mensen die introvert zijn hebben geen problemen om in een groep te zijn en voelen zich vaak op hun plek. 

Alleen is het voor introverte mensen niet altijd nodig om te spreken of om in het middelpunt van de belangstelling te staan. In tegenstelling tot extraverte mensen hebben zij hier vaak minder behoefte aan. 

Bij mensen die introvert zijn zal de spanning om te spreken pas komen als ze teveel kritiek hebben gehad over het feit dat ze soms te stil zijn. Dan voelen ze zich geneigd om toch van zich te laten horen. 

Dit betekent echter niet dat een introvert geen goede spreker kan zijn. Een introvert kan even goed leren te spreken in het openbaar of in groepen, ondanks de extra angst die dit soms met zich mee brengt

Alleen moet een introvert zich hier meer voor opladen en na intensieve persoonlijke contacten ook weer even uitrusten. Dit doet een introvert vaak alleen.

Introverte mensen kiezen ervoor om de energie die ze hebben te gebruiken aan mensen die ze de moeite waard vinden, met familie of hele goede vrienden. 

Ook zullen er veel introverte mensen zijn die een avondje alleen verkiezen boven een avondje uitgaan.

3. Het karakter van een introvert

Het karakter van een introvert is net zoals het karakter van ieder mens uniek. Niet iedereen is hetzelfde en dit geldt ook voor de introverte mensen.

Waar de ene introvert na een korte periode weer opgeladen is en flink wat sociale tijd aankunnen, is de ander snel leeggezogen en geven ze er de voorkeur aan om langere tijd alleen te zijn zodat ze zichzelf weer kunnen opladen.

Iedere persoon is dus anders en vrijwel niemand is helemaal introvert en helemaal extravert en daarom is de term ambivert ook zeker het doorlezen waard. Vaak is het een mengeling van verschillende eigenschappen, waarbij mensen die duidelijk meer introverte eigenschappen bezitten als ”introvert” worden bestempeld.

De meeste introvert mensen zullen uiteindelijk allemaal die “kater” krijgen. Hiermee wordt bedoeld dat introverte mensen het gevoel kunnen hebben van weggevaagd te zijn doordat ze te veel prikkels ervaren (niet te verwarren met hooggevoeligheid) of door te veel stimulatie.

Als gevolg hiervan voelen introverte mensen zich moe, hebben ze moeite om te concentreren en kunnen introverte mensen zelfs humeurig worden. Bijna alsof de hersens van introverte mensen op dat moment alle mentale energie heeft verbruikt en er niets meer van over is.

De meeste introverte mensen delen in hun karakter bepaalde kenmerken namelijk:

 • Kiezen er liever voor om een nachtje thuis te zijn in plaats van ieder evenement af te gaan.
 • Kijken vaak eerst de kat uit de boom in plaats van haantje de voorste te zijn.
 • Houden van activiteiten die ze alleen kunnen uitvoeren zoals schrijven, lezen, gamen, tekenen of tuinieren.
 • Kiezen liever er voor om samen te zijn met hechte vrienden in plaats van naar een feestje te gaan.
 • Ben je veel in je eigen gedachten en ben je bijvoorbeeld veel scenario’s aan het aflopen voordat je een keuze gaat maken.
 • Kunnen moeite hebben met conflicten.
 • Hebben tijd nodig om zichzelf weer even op te laden na sociaal contact.
 • Leveren het beste werk af als ze alleen zijn.
 • Mensen vermijden liever dingen zoals smalltalk of sociale activiteiten.

4. Hoe kun je een introvert herkennen?

Een introvert herkennen kan lastig zijn. Doordat sommige introverte mensen de druk opgelegd voelen, door hun omgeving, door zichzelf, of door de maatschappij, om extravert te zijn. Extravert zijn is de sociale norm van onze maatschappij.

Hierdoor voelen veel introverte mensen zichzelf gedwongen om zich net zo te gedragen als hoe iemand zich gedraagt die extravert is.

Een introvert kun je herkennen aan meerdere dingen hieronder volgen 8 voorbeelden van karaktereigenschappen van introversie.

4.1 Te veel sociale activiteiten zorgt ervoor dat de energie uitgeput raakt.

Introverte mensen zijn helemaal uitgeput als ze tijd hebben doorgebracht met een groep mensen. Na een dagje socializen moeten introverte mensen zichzelf op een rustige plek terugtrekken en tijd voor zichzelf nemen om helemaal op te laden. Dit is het belangrijkste kenmerk van een introvert. Extraverten en ook sommige ambiverten die laden zich hierdoor op.

Dit betekent natuurlijk niet meteen dat introverte mensen socializen helemaal ontlopen. Introverte mensen brengen juist graag tijd met anderen alleen geven ze de voorkeur om met een groep vrienden quality time door te brengen.

4.2 Introverte mensen geniet ervan om alleen te zijn.

Een introvert persoon zal veel tijd nemen om alleen te zijn. Ook omdat introverten zich hierdoor weer opladen maar ook omdat introverte mensen er van genieten om quality time met zichzelf door te brengen en om hun hobby’s en interesses uit te voeren.

Dit doen ze bijvoorbeeld door een paar uur de tijd te nemen en een goed boek te lezen, een mooie wandeling te maken in de natuur of met hun favoriete show op tv.

Dit zijn enkele manieren die voor introverte mensen uitstekend werken om zichzelf weer helemaal op te laden. Iemand die introvert is heeft na een dagje socializen het nodig om op te laden, dus wees niet verrast als een introvert persoon na de hele dag onder de mensen te zijn geweest zichzelf terugtrekt.

4.3 Introverte mensen houden hun cirkel klein.

Vaak wordt gedacht dat introverte mensen niet van mensen houden. Dit is echter een aanname die verkeerd is. Hoewel introverte mensen doorgaans de drukte niet zullen opzoeken vinden ze het wel fijn om met mensen te zijn die waardevol zijn in hun leven.

Introverte mensen geven er niet de voorkeur aan om een grote vriendengroep te onderhouden met mensen die ze alleen oppervlakkig kennen. In plaats daarvan geeft een introvert de voorkeur aan een kleinere cirkel met mensen waar ze diepgang mee beleven en waar ze een langdurige relatie mee kunnen opbouwen.

4.4 Introverte mensen zijn moeilijk te doorgronden en kunnen ervaren worden als ‘stil’.

Introverte mensen worden vaak door andere gekenmerkt als stil en zacht. Hier ontstaat ook vaak de verwarring met verlegenheid.

Sommige introverte mensen zijn wel verlegen maar de gereserveerdheid die een introvert heeft is geen verlegenheid. Introverte mensen geven er simpelweg de voorkeur aan om zorgvuldig te spreken en verspillen geen tijd en energie aan onnodige kletspraatjes.

4.5 Te veel prikkels zorgen voor afleiding en ongerichtheid.

Als introverte mensen gedwongen worden om aanwezig te zijn in omgevingen die hectisch zijn worden ze overweldigd. Onderzoek heeft uitgewezen dat introverte mensen gemakkelijker zijn afgeleid dan extraverte mensen.

Dit is onderdeel van de reden dat introverte mensen hun voorkeur geven aan omgeving die minder prikkels heeft. Introverte mensen kunnen in het gezelschap van drukte dus snel kampen met concentratieproblemen.

4.6 Introverte mensen zijn erg zelfbewust.

Doordat bij introverte mensen de energie naar binnen is gericht besteden ze veel tijd aan het onderzoeken en analyseren van hun innerlijke ervaringen. Introverte mensen genieten ervan om te verdwalen in hun eigen geest en om na te denken over dingen en op onderzoek uit te gaan.

Het kan dan ook goed zijn dat introverte mensen veel plezier beoefenen aan dingen zoals mindfulness en meditatie. Dit is niet wetenschappelijk onderzocht, maar het past goed in hun straatje. Bovendien helpt het goed bij het verhelpen van concentratieproblemen!

Zelfbewustzijn en zelfinzicht is van grote waarde, hierdoor vinden introverte mensen het belangrijk om tijd te steken in het leren kennen van zichzelf. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld hobby’s onderzoeken die ze aantrekken, over hun leven nadenken en boeken lezen met thema’s die worden verkend en belangrijk zijn voor introverte mensen.

4.7 Introverte mensen leren door te observeren.

Extraverte personen hebben de voorkeur om meteen in het diepe te springen en leren liever door praktische ervaring. Introverte personen geven er de voorkeur aan om te leren door te observeren. Mensen die introvert zijn kijken graag naar anderen en hoe deze een taak doen.

Dit doen ze totdat ze het gevoel hebben dat ze de acties kunnen nadoen. Als introverte mensen leren door persoonlijke ervaring doen ze dit liever alleen. Zo kunnen ze hun capaciteiten en vaardigheden opbouwen en verbeteren zonder de scherpe kritiek van een publiek.

4.8 Introverte mensen zijn aangetrokken tot onafhankelijke banen.

Mensen die een hoge introversie hebben voelen zich niet aangetrokken tot banen waarbij een hoge sociale interactie is vereist. Carrières waar ze zelfstandig moeten werken passen veel beter bij dit karakter type.

Een introverte persoon is bijvoorbeeld helemaal in zijn of haar element als diegene aan de slag kan gaan als schrijver, grafisch ontwerper, kunstenaar, apotheker of als accountant.

communiceren met een introvert
Sommige mensen vinden het lastig om met een introvert te communiceren, gelukkig hebben wij wat tips voor je.

5. Hoe kun je het beste een gesprek voeren met een introvert?

Introverte mensen zijn vaak gedurende de dag met zichzelf in gesprek. Het schijnt zo te zijn dat het deel van de hersenen als je met jezelf in gesprek bent actiever is bij introverte personen dan bij extraverte personen.

Introverte mensen denken onder andere veel na over vraagstukken die voor hen interessant zijn. Dit omdat introverte mensen het leuk vinden om te reflecteren en hier ook energie van krijgen.

Het reflecteren over vraagstukken of over een project helpt introverte mensen ook om de losse stukjes samen te voegen tot een samenhangend en logisch verhaal. Introverte mensen denken na over welke persoon iets gezegd heeft over een vraagstuk.

Dit wordt vanuit de introverte persoon gerelateerd aan vroegere ervaringen, wat ze over het onderwerp hebben gelezen en wat de experts over het onderwerp zeggen. Dit wordt door de introverte persoon tot een samenhangend verhaal gemaakt en dan pas treden introverte mensen naar buiten met hun conclusie.

Hierdoor kost het een introvert persoon weinig of geen moeite om daadwerkelijk te spreken.

Hierdoor vinden introverte mensen het vaak ook geen probleem om presentaties te geven omdat ze een presentatie kunnen voorbereiden. Hier kunnen ze een helder verhaal van maken.

Wel hebben ze er moeite mee als een extraverte persoon hun regelmatig in de reden valt tijdens het spreken. Dit geeft introverte mensen meer spanning dan dat het spreken voor een groep doet.

Dit geldt ook voor normale gesprekken en voor vergaderingen, dan kent de introvert de personen en hebben ze voldoende kennis over het onderwerp.

Een introvert zijn betekend dus zoveel meer. Je energie kunnen richten op jezelf is een eigenschap die ontzettend waardevol is. Kijk de volgende keer als je een introvert persoon ontmoet verder dan die ‘ gereserveerde en stille’ houding en je kunt er een hechte vriendschap aan overhouden.

6. Foute aannames over introverte personen

We hebben het erover gehad dat introversie en verlegenheid van elkaar verschillen, maar dat dit niet altijd voor iedereen duidelijk is. Echter zijn er nog een aantal voorbeelden van verkeerde aannames die vaak worden gedaan over introverte personen. 

Een paar veelvoorkomende zijn:

 • Houden niet van / of vinden andere mensen niet leuk. In werkelijkheid vinden introverte mensen dit helemaal niet en hebben ook zij baat bij hechte relaties met anderen, net als andere mensen. Echter halen zij niet hun energie uit praten, maar vaker uit alleen zijn. Hierdoor kunnen zij zichzelf opladen om hun energie weer in contact met anderen te geven. Introverte vinden het wel fijn om met goede vrienden of hechte relaties hun behoeften te delen en elkaar te ondersteunen. Zij prefereren vaak om over onderwerpen op een dieper niveau te praten in plaats van meer over koetjes en kalfjes. Dit kan een groot verschil zijn met de meeste extraverte personen.  
 • Hebben last van sociale angst. Natuurlijk kan het voorkomen dat sommige introverte mensen ook last hebben van sociale angst. Maar dat is dan te danken aan andere persoonlijkskenmerken zoals consciëntieusheid en neuroticisme, in plaats van alleen aan introversie.
 • Hebben vaak meer fantasie en zijn vaak creatiever. Volgens experts komt creativiteit voort uit openheid, een eigenschap die ook terug komt in het big five model. Introverte mensen die over een hoge mate van openheid beschikken zijn misschien creatiever, maar dat geldt niet voor alle introverte personen. 
 • Moeten gewoon harder hun best doen om sociaal te zijn. Wanneer je gelukkig bent met jezelf zoals je bent en niet de behoefte voelt om sociaal meer op de voorgrond te treden, zal het je naar verwachting alleen maar meer gestrest en ongerust maken wanneer je dit probeert te forceren in jezelf. Als jij of iemand ergens geen behoefte aan heeft is het niet verstandig om dit te gaan forceren. 
Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *